Haber

Cevdet Yılmaz: “Kişi Başı Milli Gelirin 2028’de 17 Bin 554 Dolara Ulaşması Hedefleniyor”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 12. Kalkınma Planı’na ilişkin sunumunda; “Plan döneminde sanayi sektörünün verimlilik ve rekabet odaklı üretim yapısıyla büyümede öncü rol oynayacağı dengeli bir yapıda, hizmetler sektöründe döviz kazandırıcı alanlar çeşitlendirilir, tarımda arz güvenliği sağlanır. Ülkemiz, enerji ve enerji sektörlerinde yıllık ortalama yüzde 5 büyüyecek ve kişi başına düşen gelir 2028’de 17 bine ulaşacak.” “554 dolara ulaşması hedefleniyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12. Kalkınma Planı’nı TBMM Genel Kurulu’nda sundu. Yılmaz, Kalkınma Planı’nın 2053 perspektifiyle hazırlandığını belirterek, “Önümüzdeki 30 yılda iklim değişikliğinin de etkisiyle kuraklık ve aşırı hava olaylarından dolayı göç hareketlerinin yaygınlaşacağı ve tarihi değişikliklerin yaşanacağı öngörülüyor. teknolojik gelişmelere bağlı olarak işgücü piyasasında da ortaya çıkacak. Bugünkü küresel trendlerin 2053’e ulaşması bekleniyor.” Geleceğe ilişkin risk ve fırsatlar içeren farklı senaryolara işaret ederken, ülkemiz için her türlü senaryoyu öngörerek gerekli adımları şimdiden atmak, ülkemizin geleceğin dünyasındaki konumunun yükseltilmesinde belirleyici olacaktır” dedi.

Yılmaz 2053 hedeflerini şöyle sıraladı:

“Yüksek gelirli ülkeler liginde yer alan bir ülke olarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında, satın alma gücü paritesinde ise ilk beş ekonomi arasında yer almayı hedefliyoruz.

İmalat sanayinin milli gelirdeki payının yüzde 30’un üzerine çıkmasını, küresel mal ticaretinde yüzde 2’nin üzerinde pay almasını, yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatından yüzde 17 pay almayı ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı öngörüyoruz. Kalkınma önceliklerimizden ödün vermeden.

İnsani Gelişme Endeksi’nde ilk 20 ülke arasında yer almayı, aileyi güçlendirmeyi, gelir dağılımında adaleti sağlamayı, çalışma çağındaki her bireyin üretkenliğinden yararlanarak işsizlik oranını yüzde 5’in altına düşürmeyi hedefliyoruz.

Ayrıca markalarımızdan en az beşinin dünyanın en pahalı 100 markası arasında olmasını, üniversitelerimizden en az beşinin dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında olmasını, ülkemizin Global İnovasyon sıralamasında ilk 10 ülkeden biri olmasını istiyoruz. Endekste Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 4’e ulaşacak. çıkmasını bekliyoruz.

“İstanbul’un bilim, teknoloji, kültür, sanat, turizm, ticaret ve finansta küresel bir merkez olmasını, ülkemizin de turizm gelirlerinde dünyada ilk üç ülkeden biri olmasını ve turizmin merkezi olmasını hedefliyoruz. Sağlık turizminde dünya.”

KİŞİ BAŞINA GELİR HEDEFİ 17 BİN 554 DOLAR

Bu plan döneminde kişi başına düşen geliri 17 bin 554 dolara çıkarmayı planladıklarını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Plan döneminde sanayi sektörünün verimlilik ve rekabetçiliğe odaklı üretim yapısıyla büyümede öncü rol oynayacağı istikrarlı bir yapıda, hizmetler branşında döviz kazandırıcı alanlar çeşitlendiriliyor, tarımda arz güvenliği sağlanıyor ve tarımda arz güvenliği sağlanıyor. Elektrik branşlarında ülkemiz yıllık ortalama yüzde 5 büyüyecek ve kişi başına düşen gelir 2028’de 17 bine ulaşacak.” “554 dolara ulaşması hedefleniyor.”

Yılmaz, akademik hedeflerini de şöyle anlattı:

“Kapsayıcı, eşit fırsatlara dayalı, kaliteli eğitime ve yaşam boyu öğrenme fırsatlarına erişimin sağlanması en önemli eğitim politikaları arasında yer almaktadır. Çalışma çağındaki nüfusun işgücü dışında işgücüne katılma fırsatı sağlanacaktır. Daha kaliteli eğitim ve Mesleki ve odaklı eğitim olanakları genişletilerek iş olanakları sağlanacak.” “İşgücünün yetkinlikleri ve iş hayatıyla uyumu geliştirilecek. Ayrıca 2028 yılına kadar en az 10 üniversitemiz dünya akademik başarı sıralamasında ilk 500’e girecek.”

“375 BİN KONUT ÜRETİMİ”

Dar gelirli ailelere konut üreteceklerini ve olası Marmara depremine karşı önlem alacaklarını belirten Yılmaz, “Şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetlerden kaynaklanan konut ihtiyacının ekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak karşılanmasını temel politika olarak benimsiyoruz. Arz ve talep istikrarı Plan döneminde düşük ve orta gelirli kesime 375 bin adetlik hizmet sağlanacaktır.” “Amaç sosyal konut üretmek. Özellikle Marmara bölgesinde riskli yapı stokunun yenilenmesi için gerekli çalışmaların hızlı ve aktif bir şekilde yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Yılmaz, Rusya’nın inşa ettiği Akkuyu Nükleer Santrali’ni de devreye alacaklarını açıklayarak, “Akkuyu Nükleer Santrali’ni tüm üniteleriyle birlikte devreye alacağız ve ilave nükleer santral kurulumları konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Yılmaz, yeni anayasanın hedefiyle ilgili olarak, “Plan döneminde öncelikli hedeflerimizden biri daha liberal, katılımcı, kapsayıcı, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını güvence altına alan bir sivil anayasa hazırlamaktır.”

habersulakyurt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu